Zalig zij die arm zijn, want zij zullen het klimaat redden

Guy Malfait

Translated by Dominique Buysse

p. 34-36

Translation(s):
Heureux les pauvres, car ils sauveront le climat

References

Bibliographical reference

Guy Malfait, « Zalig zij die arm zijn, want zij zullen het klimaat redden », Revue Quart Monde, 250 | 2019/2, 34-36.

Electronic reference

Guy Malfait, « Zalig zij die arm zijn, want zij zullen het klimaat redden », Revue Quart Monde [Online], 250 | 2019/2, Online since 01 December 2019, connection on 12 November 2019. URL : https://www.revue-quartmonde.org/8256

Mensen in armoede zijn wel degelijk geïnteresseerd in het klimaat. Ze hebben alleen de middelen niet om een goede ecologische voetafdruk te halen.

Index géographique

Belgique

Het is de verdienste van de klimaatjongeren dat ze een debat aangezwengeld hebben. En eindelijk is er ook een link gelegd met sociale onrechtvaardigheid. Dat hebben we in grote mate te danken aan de inbreng van de gele hesjes. Maar wat mensen die dagelijks in armoede leven zélf ervaren en hoe zij denken over het klimaat, dat blijft nog altijd onderbelicht. Jammer, want ook hun inbreng is noodzakelijk, als we een duurzame samenleving voor álle burgers willen.

Voor wie in armoede leeft, is het een extra uitdaging – en soms is het zelfs onmogelijk – om duurzame keuzes te maken. Wie dagelijks biologische groenten of fruit wil eten met een leefloon, komt halverwege de maand in de problemen. Sorteren, een vanzelfsprekendheid voor de gemiddelde burger, is een logistieke uitdaging voor wie moet leven op een oppervlakte van pakweg 30 vierkante meter. Tijdens de Volksuniversiteit van ATD Vierde Wereld, op 16 februari, praatten we met een vijftigtal mensen over armoede en duurzaamheid.

Het verha...

1 Artikel gepubliceerd in De Standaard van 28 februari 2019

2 De namen in dit stuk zijn fictief, hun verhalen niet

3 Werkplaatsen gewijd aan de reparatie van voorwerpen en georganiseerd op lokaal niveau tussen mensen die op dezelfde plaats verblijven.

Guy Malfait

Medewerker ATD Vierde Wereld Vlaanderen

By this author

CC BY-NC-ND